De tocht naar La Mancha

Op Pauls speurtochten naar de betere wijnen, hadden Spanje en Portugal zijn voorkeur. Na Rioga en Navarra helemaal te hebben doorgewerkt, ging de reis in 2001 naar het grootste aaneengesloten wijngebied van Europa: La Mancha. Vergezeld van zijn dochter Jonne zocht Paul hier, op de hoogvlakte van Meseta ten zuiden van Madrid, naar de betere bodega's (wijnmakerijen). De oogst viel aanvankelijk tegen. Het eerste adres waar ze gingen kijken, leek nog het meest op een olieraffinaderij, waar goedkope tafelwijn in roestvrijstalen silo's werd opgeslagen en in tankwagens afgevoerd. Kleine bodega's waren er ook, maar die produceerden vooral voor the locals en lieten zich niet makkelijk tot een proeverij verleiden. Uit de met veel handen- en voetenwerk geïmproviseerde gesprekken met de bevolking, maakten ze op dat ze hun geluk beter in Valdepeñas konden beproeven.

Wijnproeven in de Valdepeñas

Valdepeñas (vallei der rotsen) ligt tussen de hoogvlaktes van Meseta en Andalusië. Aan die besloten ligging dankt het het stabiele klimaat waarin talloze wijnmakerijen konden gedijen.
De competitie tussen de bodega's in het streven naar de beste kwaliteit, heeft de stad een rijke wijngeschiedenis opgeleverd. En inderdaad, hier konden vader en dochter hun hart ophalen. Van de pakweg veertig bodega's werd ruim de helft met een bezoekje vereerd. Er werden ettelijke dozen wijn ingeslagen, het merendeel van een van de eerste bodega's die ze bezochten, Megia & Hijos, alwaar de proeverij bijzonder goed in de smaak was gevallen.
Vierhonderd flessen rijker reden vader en dochter een week later huiswaarts. Een prachtige voorraad, en toch was hij er niet gerust op. Was zijn bestelling bij Megia & Hijos niet te zuinig geweest? Hij was terecht bezorgd geweest, bleek tijdens de proefavonden die hij voor vrienden en familie organiseerde. De Corcovo van Megia & Hijos werd vrijwel unaniem als beste beoordeeld. Hoe was het mogelijk dat juist dit wijnhuis geen vertegenwoordiger in Nederland had?

Een buitenkansje

Gelukkig deed zich twee jaar later een goede gelegenheid voor: Paul moest voor zaken in Zuid-Spanje zijn. Hij was dit keer in gezelschap van zijn zoon Wouter, en ten einde de voorraad Corcovo's aan te vullen besloten ze om te rijden. En misschien had het wijnhuis inmiddels een importeur in Nederland gekregen? Maar nee, kon een van de zonen Megia meededelen, ze hadden nog steeds geen geschikte Nederlandse partner gevonden. Zo'n mooi product, dacht hij spijtig, als híj toch eens de kans kreeg...
Alsof het zo moest zijn: weer twee jaar later bleek een van zijn medewerkers de dagelijkse leiding van zijn bedrijf over te kunnen nemen. En toen werd één en één twee. Paul nam contact op met de directie van Megia, die tot zijn opluchting nog steeds zoekende was, en reisde halsoverkop af naar Spanje.

Groengele godendrank

Als liefhebber van rode wijnen wist Paul dat de Corcovo's rood van Megia & Hijos met de Reserva als absolute topper uitmuntend waren. Z'n dochter was idolaat van de rosé, overigens ook de eerste rosé die hij zelf naar wijn vond smaken. Maar aangekomen in Valdepeñas, op de avond voor de contractbesprekingen, realiseerde hij zich dat hij een kleinigheid over het hoofd had gezien: hij had de witte wijn nog niet geprobeerd. Bij de maaltijd in een plaatselijk restaurant bestelde hij snel een flesje Corcovo wit. En ja, natuurlijk, hij had de hele dag in de auto gezeten en het was er vijftien graden warmer dan in Nederland, maar die eerste teug zou hij nooit meer vergeten. Wat een sensatie, wat een onbeschrijfelijke smaakbelevenis gaf deze groengele godendrank van airendruiven!

Gelukkig hoeft u nu niet meer helemaal af te reizen naar Valdepeñas voor deze wijnen. Bestellen kan gewoon op grapefine.nl. En mocht iemand nu vragen waar u die geweldige wijn heeft gevonden, dan weet u wat u kunt zeggen: I heard it through grapefine.nl!